Mevrouw v/d Broeke schenkt ons unieke foto’s

dinerindebiezen_kleinAfgelopen week hebben wij van mevrouw Van den Broeke uit Rijswijk een viertal foto’s mogen ontvangen, die het reilen en zeilen in huis De Biezen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op een unieke wijze weergeven.

Eén van de foto’s (zie links) toont ons een feestelijk diner in huis De Biezen. Het is niet bekend waarom dat diner zo uitgebreid was, maar de afbeelding geeft ons een hele goede weergave van de verschillen tussen de bevoorrechtte joden in Barneveld en Doetinchem, en de joden die in 1943 niet werden beschermd.

De tweede foto is een ansichtkaart die de kantinebeheerders van De Biezen ooit aan hun familieleden stuurden. De kaart toont het vooraanzicht van het gebouw in 1943, en onder de foto staan de teksten ‘Rijkswerkkamp “De Biezen”‘ en ‘Post: Barneveld’.

Bovendien hebben wij nog twee foto’s gekregen van het twaalf-en-een-half-jarige huwelijk van Willem en Annie Hartmans, de kantinebeheerders van De Biezen. Over dat duo verschijnt zeer binnekort een artikel op deze website.

Bij deze willen we mevrouw Van den Broeke van harte bedanken voor haar unieke gift. Dergelijke foto’s geven een enorme boost aan ons onderzoek naar plan-Frederiks.